torstai 7. toukokuuta 2015

Levytöitä 2001

Kirja.
65x50cm, sekatekniikka kovalevylle. 2001.

Materiaalin luova käyttö taiteessa johtuu varmasti sekä kokeilunhalusta, uuden etsimisestä - että siitä että se on taidetarvikeliikkeistä ostettuna kallista. Tiina Éno ei varsinaisesti pitänyt meteliä kierrätyksestä, eikä juurikaan ottanut kantaa ekologisiin kysymyksiin, mutta oli silti aina tyytyväinen, kun saattoi hyödyntää vaikka roskalavoilta löytämäänsä tavaraa töissänsä.

Veikkaan, että näiden epäsymmetristen "levytöiden" pohjat on kaiveltu toisten hylkäämistä kasoista. Helsinki - ja kaupunginosana Kallio - on roskalavojen luvattu keidas, eikä sitä tietenkään kannattanut taiteilijankaan jättää käyttämättä hyväksi. Ilmaiseksi löydettyihin pohjiin saattoi tehdä huolettomammin kokeiluja kuin kalliilla rahalla ostettuihin kankaisiin.

Simpukka.
Sekatekniikka, 50x60cm. 2001

Näihin sekatekniikkateoksiin Tiina Éno liitti mukaan ilmeisesti silkkipaperia, joka maalin alle rypistyessään muodosti antoisaa kolmiulotteisuutta. Valmiissa töissä roskalavalevyt tuntuvat olevan kaukana, ja teos näyttää siltä niin kuin se olisi aina ollut olemassa juuri sellaisena.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti