sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

"Ensimmäinen" öljyvärityö 1978

Jo vuosia ennen menehtymistään Tiina Éno luovutti minulle omaksi tämän pienen maalauksen. Halusi sen pois silmistään, mutta kertoi sen kuuluvan - niin kuin toki monien muidenkin töiden - nimenomaan minulle, koska muotokuva esittää isääni Hannua.

Äiti sanoi, että maalaus on "aivan hirveä". Se kuulemma oikein hävetti. Mutta pala historiaa sittenkin. Taiteilijan mukaan on kyse ensimmäisestä öljyvärityöstä. Siitä minä en uskaltaisi kuitenkaan mennä takuuseen, vaikka maalarin sana asiasta onkin.

Kyllähän Tiina Énolta 1970-luvun lopulta on paljon muitakin teoksia.


"Hannu", öljyväri kankaalle, 1978. 21x19cm.


Kun tänä vuonna on tulossa retrospektiivinen näyttely, niin koen asiakseni esitellä tämän(kin) yksittäisen maalauksen. Se on jostain syystä laitettu oikein jykeviin kehyksiinkin.

Teos on maalattu tai ainakin ajoitettu vuoteen 1978. Eli noin viiden vuoden päähän siitä, kun nuoripari meni naimisiin. Taisi siinä olla avioerokin jo maalauksen aikoihin tulossa. Siitäköhän johtuu mallin vakava ilme. Yhdennäköisyyttä on ehkä havaittavissa, vaikka vertaisi onnelliseen hääkuvankin Hannuun.

Vaikkei Tiina Éno koskaan valokuvantarkkaan ilmaisuun pyrkinytkään, niin tunnelmien ja piirteiden kuvaamisessa hän taisi alusta asti olla aika vahvoilla.


Hannu Leppänen häissään syksyllä 1973.


Minulle kuvan lisäksi maalauksesta tekee erityisen merkityksellisen se tosiasia, että työ on tehty isäni maalauksen kääntöpuolelle. Vanhemmillani - kummallakin - oli halu tehdä kuvia, ja materiaalista oli varmastikin pulaa. Hylätyt työt laitettiin kierrätykseen, mikä minusta on eräänlaista miniatyyrikulttuurihistoriaa parhaimmillaan:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti