keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Säveltäjän junamatka I-V (2007)

Vaikka yksittäisten teosten nimeäminen olikin tärkeää, joskus Tiina Éno päätyi ratkaisuun, jossa kokonainen maalausten sarja sai saman nimen ja teokset omat järjestysnumeronsa. Hän tosin piti sellaista vähän laiskana tai mielikuvituksettomana, ja varsinkin ihmetteli ammattitovereitaan, joiden näyttelyluetteloihin oli painettu pelkkä Nimetön, Nimetön, Nimetön...

Sen enempää arvottamatta toki. Ihmetteli vain.

Säveltäjän junamatka on selkeä oma sarjansa, sananmukaisesti matka. Lähdetään pysähtyneissä ja odottavissa tunnelmissa, seurataan ohikiitäviä maisemia ja saavutaan lopulta perille jonnekin erilaiseen:


Öljyvärimaalaukset kankaalle, 30 x 30 cm, 2007. (Kuvat Arto Keskinen)

Päähenkilöksi valikoitui Säveltäjä, jonka kokemus jatkui pitkään vielä kaiken nähdyn jälkeenkin. Mieli palaa yksityiskohtiin, niihin joihin ei ehkä hetkessä ehtinyt pysähtyä mutta jotka tallentuivat muistiin vain toistuakseen uudelleen esimerkiksi juuri musiikissa. 

Vierauden äärellä aistit saattavat herkistyä. Ihminen näkee ja kokee epätavallisia asioita.

Totuuden nimessä kerron nyt, että minä en muista teosten alkuperäistä järjestystä enkä voi sitä nyt taulujen takaa tarkistaakaan, koska askaroin digitaalisen kuvamateriaalin äärellä ja taulut ovat fyysisesti varastossa. Toisaalta numeroinnilla ei ole merkitystä, sillä jokainen katsoja tai teosten omistaja voi asetella teokset juuri itseään puhuttelevaan järjestykseen tai asetelmaan. 

Jokainen sarjan maalaus on yksittäinen hetki ja myös saatavissa sellaisenaan. Mielenkiintoinen ajatus, että sarjan yhtenäisyys hajoitetaan osiin, erilaisiin koteihin ja tiloihin esille, ja niissä parittomat maalaukset yksin edustaisivat pysähtynyttä maisemaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti