torstai 10. joulukuuta 2015

Nuoren taiteilijan grafiikkaa


Minulla on joitakin muovitaskullisia Tiina Énon aivan nuoruuden grafiikkaa. Työt lienevät enimmäkseen iltakoulun ajan harjoitustöitä. Ne, jotka taiteilija on kuitenkin myöhemmin luetteloidessaan päättänyt signeerata, on kai jollain tasolla myös "kelpuutettu" myöhempää esittelyä varten.

Skannasin kuva-arkistooni nyt talteen kaksikon, joka mielestäni sopii jotenkin hyvin nimenomaan pimeään vuodenaikaan. Nämä eroavat monista muista 1970-luvun puolivälin töistä siten, että nämä ovat jotenkin pakottoman oloisia. Monissa nuoruustöissä tuntuu ja näkyy ehkä sellainen hieman jännittynyt asetelmallisuus, jossa kannut ja ihmishahmot tuntuvat vähän turhilta. Niin minä ainakin koen.

Nyt tallennetuissa kuvissa jää tilaa katsojan mielikuvitukselle.


(Kuvan koko noin 18x16cm)


Taiteilijan signeerailu ei ollut aivan johdonmukaista. Eli mappiin jääneet työt oli silloin nuorena jäänyt merkitsemättä, ja kun niitä sitten myöhemmin on arkistoitu, niin ihan uskallan tyttärenä syyttää äitiä pienestä huolimattomuudesta. Oletettavasti ensinnäkin molemmat vedokset ovat samalta vuodelta, ja Tiina oli silloin tosiaan vielä Leppänen.

Varsinaista merkitystähän tällaisilla yksityiskohdilla ei mielestäni ole, mutta yleisöystävällisyyden hengessä olisi mukava jos asioilla olisi selkeä järjestys.

Minä en itse muista nähneeni - tai ainakaan katselleeni - näitä kuvia tarkasti aiemmin. Huomaan, että pidän niistä kovasti. Mukava tunne löytää itselleen vielä jotakin tavallaan uutta.


(Kuvan koko noin 17x21cm)

1 kommentti: