sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Valintoja.On ollut palkitsevaa saada palautetta äidin elämäntyötä esittelevästä näyttelystä Tiina Énon nuoruuspaikkakunnalla Alavudella. Paikallinen huomio oli hämmentävää. Kun ripustus oli kesken, ja maalaukset pääosassa - tyttärenä tuntui kiusalliselta olla kiinnostuksen kohteena. Sain poseerata lehtikuvissa. 


Kun valitsin töitä näyttelyyn, piti keskittyä moniin "nurkkaehtoihin". Piti unohtaa omat lempityöt ja muistaa taiteelliset käännekohdat. On tuntunut hyvältä, että valitsemani teokset ovat herättäneet ihmisissä tunteita. Jännitin, onko yleisöllä kysymyksiä laisinkaan, mutta on niitä ollut.

Pelkäsin, että Tiina Énon abstrakti taide saa täystyrmäyksen. Niin ei tietenkään käynyt. Minä itse koin hetkellisesti jotain sellaista hermostumista, mitä ehkä taidemaalajat kokevat ennen esillepanoa. Sain kokea murto-osan taiteilijan epävarmuudesta.

Äidillä ja minulla oli perinteenä riidellä ennen näyttelyiden avajaisia, ja nyt ymmärsin että miksi. Jännitti.


Ensimmäinen öljyvärityö sai paljon palstatilaa.


Katsojien mielenkiinto yksittäisiä teoksia kohtaan on ollut minulle yllätys. Mikä on tämän maalauksen tarina? - Se on ollut kysymys, johon olen saanut vastata. Alla olevassa kuvassa Linnunsilmäys-diptyykki sai jo uuden kodin, ja vieressä oleva monotypia (2002) herätti eräässä katsojassa kysymyksiä.

Olen onnekas perillinen, kun voin kertoa edes jotain.

Linnunsilmäys vuodelta 2008 on ainutlaatuinen kaksiosainen teos, joka ei taiteilijan elinaikana ollut tietääkseni esillä missään. Grafiikan vedos siinä vieressä puolestaan on erään syyskuun tuote Italiasta.


Lähes ikonimaisen aseman sai pieni maalaus vuodelta 1982, "Tulit takaisin". Jo avajaisissa minulta moni kysyi sen tarinaa, johon en osannut vastata. Kerroin omia ajatuksiani, mutta antoisampaa oli kuulla katsojien kokemuksia. Teos kosketti erityisesti ihmisiä, joilla oli ollut elämässään menetyksiä. Se toi lohtua.

Ja minä kun melkein jätin kysesen työn pois koko näyttelystä!

Tulit takaisin -työ on tähän saakka vienyt mielenkiinnon sen alla ja vasemmalla olevilta maalauksilta:


(Tarkoituksellakaan en vielä jaa isoja yleiskuvia näyttelystä. Tässä yksi kulma vain.)

Sain kuulla monen katsojan vahvoja kokemuksia Tiina Énon töiden ääreltä. Tuntui siltä, että olin onnistunut teosvalinnoissani aika hyvin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti