perjantai 16. tammikuuta 2015

Nyt. Rööperin Taidesalonki.

(Kuva: Timo Rossi)

Kaksi viikkoa sitten ripustettiin Tiina Énon 2000-luvun loppupuolen maalauksista koostuva näyttely Rööperin Taidesalonkiin Helsinkiin, ja se avautui yleisölle heti loppiaisen jälkeen. Esillepano on nähtävissä vielä runsaan viikon, 25.1.2015 saakka.

Katsojien palaute on ollut hyvää ja mielenkiintoista. Jälkimmäistä siksi, että miten tosiaan eri tavoilla yleisö innostuu kommentoimaan abstraktia taidetta. Siitäkin on käyty keskusteluja, onko Tiina Énon tuotanto absraktia, impressionistista, ei-esittävää vaiko esittävää. Määrittely on itse asiassa yllättävän vaikeaa, mutta onko se sittenkään edes niin välttämätöntä.

Kuvia on tähän hätään vain ripustusvaiheesta.
Ohessa ystävä auttamassa.

Näyttelyluetteloon kirjattiin yhteensä 32 teosta, ja paikalle kuljetetut itse esillepanosta ylimääräisiksi jääneet maalaukset ovat gallerian toimistossa nekin nähtävissä. Ripustusvaiheen logiikkana pidin sitä, että ensin isoille töille paikat ja sitten pienempiä kohti. Lopuksi kokonaisuutta tuli vielä viilattua aavistuksen keveämmäksi, mutta se tapahtui muutamien teosten paikkaa vaihtamalla eikä ihme kyllä vähentämällä.

Vähän piti saada pitää hauskaakin, mikä tarkoitti sitä että hyödynnettiin korkea tila asettamalla pari teosta ylös ovien päälle. Vaikka näyttelyn rakentamiseen suhtautuukin sen ansaitsemalla vakavuudella, ei sen aivan raskaan arvokasta aina tarvitse kai olla - vaikka olisikin kyse jo edesmenneestä taiteilijasta, niin kuin tässäkin tietenkin on.

Mukana muutama Italiassa tehty monotypiakin.

Tuntuu, että eniten ihmiset jäävät ihastelemaan ja ihmettelemään voimakkaita värejä. Kun kirjoitin näyttelytiedotteeseen, että tämä esillepano tuo "hehkuvan tuokion" kaupungin tammikuuhun, niin tosiaan sitä tarkoitinkin. Moni kanssani näyttelyssä vieraillut katsoja on lähes hengästynyt - hyvällä tavalla - maalausten syvyyksistä.

On tullut palautetta, että näyttely nimensä mukaan on "hyvä kylpy".Rööperin Taidesalongin näyttely on myyntinäyttely. Olen kohdannut senkin suhteen "Miten sinä raaskiit myydä?" -ihmetystä. Ja toisaalta sitten itse paikan päällä lukuisat katsojat ovat kiinnittäneet huomiota ja jääneet haikailemaan sitä ainoaa teosta, joka nimenomaan ei ole myynnissä.

Jotkut ovat kaivanneet tähän kokonaisuuteen myös vanhempia teoksia ja kyselleet niistä. Niiden aika ei ollut nyt, vaan se tulee sitten kesällä Alavudella Taidekeskus Harrissa. Seuraavaksi aletaan suunnitella ja rakentaa isohkoa esillepanoa sinne, ja tulee olemaan varmastikin sekä haastavaa että antoisaa alkaa valikoida Tiina Énon "vanhoista" töistä niitä, jotka pääsevät koko uran käsittävään näyttelyyn mukaan.

Nyt on kuitenkin vielä tämän "hyvän kylvyn" aika, ja toivon että mahdollisimman moni taiteen ystävä löytää Rööperin Taidesalongin näyttelyyn.

Näyttelyn nimityö Hyvä kylpy, 2011. 60x80cm.
Kuvan laadusta voi syyttää allekirjoittanutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti